Börsintroduktion Rusta

En länge efterlängtad börsintroduktion är här. Krimskramskedjan Rusta har bestämt sig för att gå till börsen. Man har för avsikt att expandera internationellt och då anser man att det är bättre att vara börsnoterade. Det ger också en möjlighet för befintliga aktieägare att avyttra sina aktier. En viktig sak med denna IPO är att det inte trycks upp några nya aktier, utan det är bara befintliga aktier som säljs. Detta betyder att bolaget inte behöver pengar.

Bolaget är överlag välskött, de tjänar pengar och nuvarande konjunktur är en fördel för denna bransch. Det är också relativt billigt för dem att expandera i Sverige, och allt som oftast är en nyetablerad butik lönsam redan första året. Värderingen som Rusta kommer till börsen med gör att P/E-talet landar på 29 om det blir den högsta teckningskursen och man baserar det på förra årets vinst. Man förväntar sig större vinst under detta räkenskapsår som precis har börjat.

Hela IPOn är på ca 2,1 miljarder och kommer leda till ett börsvärde på ca 7 miljarder kronor. Det finns inga ankarinvesterare med denna gång så det finns mycket aktier att dela ut till kreti och pleti. Priset är satt i ett intervall på 43-50 kr där minsta teckning är på 150 aktier. Sista teckningsdag är 18 oktober och första handel sker 19 oktober. Det går att teckna via Nordnet och Avanza.

Uppgifter har kommit om att introduktionen var fulltecknad efter en dag, och några dagar senare fulltecknad i hela intervallet. Carnegie kommer dessutom att använda sig av stabiliseringsåtgärder vid behov. När det gäller publicitet så har Rusta nämnts i många sammanhang av många bloggare och tidningar, vilket är ett positivt tecken för en lyckat introduktion.

De analyser som har kommit ut säger följande:

  • Privata Affärer – Teckna, men var beredd på att inte vara långsiktig.
  • Affärsvärlden – Neutral.
  • Dagens Industri – Teckna, med riktkurs 60 kr.
  • Börsveckan – Avstå.
  • Börspodden – Teckna.

I en omröstning på Twitter, eller X som det numera kallas, har Aktiekemisten bara fått 19 svar hittills vilket inte säger så mycket. Där är majoriteten negativ, men det finns ingen statistisk tyngd i vad 19 pers säger. Aktiekemisten lägger den här under, och du får gärna rösta också om du vill.

Hur gör Aktiekemisten då? Det finns några negativa och några positiva. Det negativa är att det inte finns ankarinvesterare och att värderingen är lite i högsta laget. Det positiva är att introduktionen är fulltecknad och att analyserna pekar åt positivt håll där det är extra viktigt att Dagens Industri är positiva. Dessutom är mycket publicitet bra. Därför kommer Aktiekemisten att gå för en klassisk teckna sälj med två konton. Ett på Nordnet och ett på Avanza. Med tanke på att det finns stabiliseringsåtgärder kan det inte gå så illa i början av handeln, men då får man vara beredd på att sälja så snart man ser att kursen inte stiger.

Inlägget ska inte ses som en rekommendation. Gör alltid en egen analys.