En riktigt intressant ETF med månadsutdelning

Aktiekemisten är alltid på jakt efter fina värdepapper att ha i sin portfölj och idag snubblade jag över en intressant kanadensare. Dividend Select 15 Corp heter värdepappret som är en typ av ETF som har en intressant inriktning. De underliggande aktierna som fonden investerar i är 15 stabila bolag från en lista på 20 bolag vilka är följande:

 • Bank of Montreal
 • Bank of Nova Scotia
 • BCE Inc.
 • Canadian Imperial Bank of Commerce
 • Cenovus Energy Inc.
 • CI Financial Corp.
 • Enbridge Inc.
 • Great-West Lifeco Inc.
 • Loblaw Companies Limited
 • National Bank of Canada
 • Ovintiv Inc.
 • Power Corporation of Canada
 • Royal Bank of Canada
 • Sun Life Financial Inc.
 • Telus Corporation
 • Thomson Reuters Corp.
 • Toronto-Dominion Bank
 • TMX Group Inc.
 • TransAlta Corporation
 • TC Energy Corporation

Det finns många riktigt bra bolag på listan. En av aktierna finns t.o.m. redan i Aktiekemistens portfölj: Royal Bank of Canada. Det är många banker med på listan, och det finns knappast något mer stabilt än just kanadensisk bank. I tillägg till bankerna finns mycket energi på listan.

Denna fond skiljer sig från andra på sättet den skapar avkastning. Man får i princip ingen värdeökning, men däremot en utdelning på ca 10 %/år som fördelas månadsvis. Det är en hög direktavkastning på en sammansättning av bolag som delar ut 2-4 %. För att kunna dela ut så mycket använder man covered calls. Om man följer bloggen vet man att covered calls är något som Aktiekemisten ska börja med i år, så det var lämpligt att jag snubblade över Dividend Select 15 Corp.

Med detta värdepapper får man inte del av stora kursuppgångar i någon större utsträckning, däremot får man ett bra kassaflöde. Jag tycker att det skulle kunna vara ett lämpligt värdepapper för att diversifiera portföljen.