Avanza Global eller Xact Sverige

 

För den som vill göra en lite bredare investering kan en indexfond vara rätt väg att gå. I det här inlägget görs en jämförelse mellan den globala indexfonden Avanza Global och den svenska ETF:en Xact Sverige. Om man börjar titta på grafen överst i inlägget ser man Avanza Global som den gröna linjen och Xact Sverige som den gula. De har följts åt väldigt väl fram till början av detta år där Avanza Global har stuckit iväg. Anledningen till detta hittar man i sammansättningen av fonden. Ca 68 % av den är viktat mot USA och som bekant har dollarn stigit jättemycket i år. Ungefär 16 % handlar det om. Samtidigt innehåller Xact Sverige, som det låter på namnet, bara svenska aktier. Här har det inte varit någon valuta som har kunnat hjälpa till. Här kan det också tilläggas att utdelningarna från Xact Sverige inte är med i grafen ovan. 

Ser man strikt till avkastningen just nu ser det ut som om att Avanza Global är det bästa alternativet. Om det kommer vara så fortsatt får tiden visa, men dollarn borde sjunka igen någon gång i framtiden. Då blir det istället motsatt effekt. Hade man istället gjort jämförelsen i början av året hade det varit svårare att välja. Här nedan kommer en liten sammanställning av information som kanske kan underlätta att ta ställning.

Avanza Global Xact Sverige
Avgift 0,08 % 0,15 %
Inriktning Hela världen Sverige
Största innehav Apple Atlas Copco
Utdelning Nej Ja
Avkastning iår 1,27 % -22,27 %
Avkastning 12 mnd 10,11 % – 17,65 %
Avkastning 36 mnd 51,35 % 24,43 %

Det är svårt att argumentera för Xact Sverige med tanke på högre avgift och sämre avkastning. Ändå tycker Aktiekemisten att Xact Sverige är ett fint värdepapper att ha i portföljen. Framförallt på grund av att den betalar kontant utdelning. Valutaresonemanget som jag fört tidigare tycker jag också kan motivera att man ändå väljer Xact Sverige. Dock kan man inte blunda för det resultat som Avanza Global visat. Det kommer helt enkelt vara upp till dig som investerare att ta ställning till om det fina resultatet är temporärt eller om det kommer fortsätta att vara så.