Bästa gubbaktien

 

Gamla stabila aktier som finns i portfölj länge kan ibland kallas gubbaktier. Här söks inga raketer eller spännande case. Bolaget ska helst vara lika gammalt eller äldre än en gubbe. Vilka aktier skulle då kunna klassas som gubbaktier? Det är upp till betraktaren att sätta den stämpeln och Aktiekemisten tycker följande skulle kunna vara sådana:

  • Atlas Copco 
  • SKF 
  • Alfa Laval 
  • Sandvik 
Jämför man dessa fyra aktier över en femårs period ser man att Atlas Copco och Alfa Laval ligger väldigt nära varandra i avkastning. Med utdelningarna har de inbringat 78 % vilket motsvarar en genomsnittlig årsavkastning på 12,2 %. Under samma period gick index upp ca 55 % vilket motsvarar 9,2 % årligen. Tittar man vidare på dessa är Atlas Copco mer pålitlig på utdelningsfronten vilket gör att jag tycker det är den bästa gubbaktien.
Har jag missat en gubbaktie, och har du till och med hittat någon som är bättre får du gärna en skriva en kommentar.