Leif GW Persson har talat

I en artikel i Aftonbladet från den 2 augusti (länk här) uttalar sig Leif GW Persson om aktiesparande. Han varnar småsparare från att investera i aktier då han menar att många inte vet vad de håller på med. Man kan förlora pengar och det är inget sätt att trycka pengar. Där kan man ju hålla med honom, samtidigt som man inte håller med alls.

Går man bara efter första bästa tips man får kan man lätt bränna sig. Det är det många som har gjort i och med Gamestop-aktiens utveckling i USA. Olika forum på sociala medier är duktiga på att hissa förhoppningsbolag till skyarna, och man kan ha tur som investerare (eller kanske mer gambler?) om man inte är sist på bollen. Så där kan man ju hålla med GW.

Börjar man däremot titta på stabila bolag som höjer sina vinster varje år, då är det plötsligt inte så farligt längre. Ser man dessutom till att köpa in sig i olika branscher och diversifierar sina innehav, skulle Aktiekemisten t.o.m. säga att det är nyttigt med aktier. Så länge det inte är de pengar du ska handla mat eller betala hyran med. Sådana pengar ska inte in på börsen. Väljer man detta alternativ är det ingen pengapress på kort sikt, men man kommer se att det på några års sikt börjar se väldigt trevligt ut. Sedan kan det så klart hinna komma en börskrasch under tiden, men då gäller det bara om att fortsätta spara. Den lilla slanten man kan vara utan och lägga på sparande kommer ha vuxit sig stor under en längre period. 

Leif GW Persson säger i artikeln att aktier bara är för den ekonomiskt oberoende. Samtidigt behöver de allra flesta köpa aktier för att bli ekonomiskt oberoende. Är man bara beredd på att det kommer ta tid, är det inte alls så farligt som det ibland framställs. Ofarligt är det inte. Alla investeringar är förknippade med en risk, men över tid har börsen visat fina resultat.