Börsintroduktioner som en del av FIRE?

Denna blogg handlar om att uppnå ekonomiskt oberoende, vilket man vill uppnå så snabbt som möjligt. Jag har satt gränsen vid 20 000 kr i månaden, vilket med 4 %-regeln motsvarar 6 miljoner. Dock slog det mig här om dagen att ett av de mål som jag satt inför 2021 är att tjäna just 20 000 kr på börsintroduktioner. Betyder detta då att man kan förkorta vägen till FIRE? Ja, det borde det rimligen göra, men det finns vissa aspekter att ta hänsyn till.
  1. Man behöver få 20 000 kr (eller mer) om man ska förkorta tiden till FIRE.
  2. Väljer man fel emissioner kan man förlora pengar.
  3. Kommer klimatet för börsintroduktioner alltid se likadant ut som det gör nu?
  4. Man måste ha pengar som är avsedda för att delta i börsintroduktioner som man har råd att förlora d.v.s. pengar som inte är buffert.
  5. Att tiden mellan att få ihop månad 11 och månad 12 inte borde ta särskilt lång tid. Med 4 %-regeln krävs 5,5 miljoner för 11 månader och 6 miljoner för 12 månader. Ökar portföljen med 10 % ett år har du fått ihop det.
  6. Det krävs visst arbete att undersöka och sälja sina aktier som deltar i IPO:er.
Fortsätter klimatet för börsintroduktioner som finns idag ser det lovande ut. Det borde alltså därför gå att få till FIRE några år tidigare. Det man inte heller får glömma är att under tiden som man bygger upp sin portfölj kan de extra pengarna man får in i emissioner snabba på utvecklingen ännu mer.
Vad tror ni? Kommer det fungera eller finns det för många risker?