Behöver man två nätmäklare längre?

Det finns många banker som erbjuder aktietjänster till sina kunder. Gammelbankerna, de vanliga nätmäklarna Nordnet och Avanza, samt flera uppstickare som exempelvis Levler. Aktiekemisten har sin vanliga portfölj utspridd hos både Nordnet och Avanza. Frågan är om man behöver det längre? Låt oss titta på några aspekter.

Courtage

Courtageklasserna är i princip identiska. Enda skillnaden är väl att det är billigare att handla finska aktier hos Nordnet än Avanza. 1 kr, jämfört med 0,95 EUR. Det går numera att byta courtageklass varje dag hos de båda mäklarna, något som Nordnet gick ut med som nytt igår. Aktiekemisten har själv aktier i Investor, SEB och Handelsbanken på Avanza för att de få gånger det händer, kunna utnyttja aktiearbitrage.

Marknader

Det går att handla de flesta aktier hos båda bara man ringer kundtjänst. Till det tillkommer dock ofta en hög avgift. Avanza erbjuder fler europeiska marknader än vad Nordnet gör på sin hemsida. Däremot erbjuder Nordnet handel i Storbritannien. För Aktiekemistens del har jag mest svenska, amerikanska och kanadensiska aktier, men också några danska, norska, tyska och finska. För dessa marknader räcker det med en mäklare. Dock har jag innehav i värdepappret Dividend Select 15 Corp. Det går inte att handla på Nordnet, men på Avanza.

Design och användarvänlighet

Många år har Avanza ansetts vara bäst, och jag kan väl erkänna att i början av min karriär, var Nordnet varken estetiskt tilltalande eller lättnavigerat. Det har de dock tagit igen, och idag tycker Aktiekemisten att de är likvärdiga.

Pålitlighet

Det var en period där Avanza låg nere väldigt ofta. Det är dock ett tag sedan, men så har det ju såklart också varit semester. Det är länge sedan jag kommer ihåg att Nordnet hade driftstörningar. I övrigt kan ett litet problem ibland vara att det är fördröjning av utbetalning av utdelningar. Detta beskylls ofta som “problem med depåbank”. Pengarna kommer dock alltid fram till slut, även om det vid något enstaka fall har tagit någon månad.

Återbetalning av källskatt

Nordnet gick i år ut med att betala tillbaka källskatten månadsvis. Något som glädjer Aktiekemisten mycket, då det ändå blir en slant varje månad i skatt som annars hade fått vänta tre år innan sin återkomst till portföljen. Avanza kontrade lite senare med att betala tillbaka skatten årsvis. En annan skillnad är att Avanza drar 35 % på finska aktier i källskatt, medan Nordnet bara drar 15 %.

Värdepapperskredit

Hos Avanza får du belåna dina aktier (upp till 10 % av belåningsvärdet) till en ränta på 1,49 %. Dessa kan man sedan stoppa på ett sparkonto, och riskfritt tjäna in mellanskillnaden på. I övrigt är räntesatserna likvärdiga.

Slutord

För egen del behövs fortfarande två mäklare. Anledning 1 är att jag äger ett kanadensiskt värdepapper enligt texten ovan. Anledning 2 är att man får tillgång till fler börsintroduktioner. Nu har den marknaden i och för sig varit iskall och obefintlig i år, men det kommer antagligen en framtid igen där man kan tjäna sig en hacka på sådana. Om inga av dessa anledningar hade funnits räcker det gott och väl med en, och Aktiekemisten lutar åt att Nordnet är strået vassare, även om det går att få lite bonusavkastning med Avanzas värdepapperskredit.