Ännu ett inlägg om Samhällsbyggnadsbolaget

Det ser ut som om att de flesta svenska aktiebloggare skriver ett inlägg om Samhällsbyggnadsbolaget. Det är inte så svårt att förstå med tanke på allt som händer i bolaget, men också att man alltid får många läsare på sina inlägg när man nämner SBB.

Så vad har Aktiekemisten då att tillföra till diskussionen? Till att börja med får jag citera mitt inlägg från igår om måndagens köp.

 “SBB D sjönk som en sten efter sänkningen av kreditbetyget. Ser det dock som avlägset att utdelningen ställs in på D-aktien”

Ja det var ju fel…

Beslut om att utdelning pausas i alla aktieslag har framförts och ska bestämmas på extra bolagsstämma. Så någon utdelning i B-aktien hinner man få innan det kan röstas igenom. Utdelning ska istället betalas ut innan bolagsstämman 2024.

Trots att det är ett tråkigt besked för oss utdelningsinvesterare så är det rätt beslut att ta. Den ackumulerade utdelningen kan få ner belåningen en bit och därmed räntekostnaden. Sedan får vi se vad de annars kan hinna trolla fram. Jag skulle förutspå att de kommer sälja av mer av beståndet för att få ner belåningsgraden.

Vad gör Aktiekemisten med sina aktier? I portföljen finns 695 D-aktier och 456 B-aktier. I det stora hela är det en liten andel av portföljen. Kan det gå så mycket sämre för bolaget? Ja. Kommer det bli så mycket sämre? Nja. Kommer utdelningen att betalas ut innan bolagsstämman 2024? Kanske. Jag kommer behålla mina aktier, men det blir inga fler köp.