Är ICA-handlare det nya skällsordet?

I takt med inflation och ökning av priset på mat har livsmedelsverksamheter fått stå i skottlinjen för folks åsikter. Särskilt har åsikten varit att ICA-handlaren minsann inte behöver tjäna så mycket pengar för att se till att folk ska kunna köpa mat lite billigare. Tar man sig till lite skummare forum såsom Flashback hittar man diskussioner om huruvida det är okej att plocka på sig lite varor utan att betala eftersom, återigen, att den rika ICA-handlaren ändå tjänar så mycket. Samtidigt belönas LIDL med mycket beröm efter att man gått ut och sagt att man ska sänka priset på en del varor.

Aktiekemisten kan verkligen inte förneka att matpriserna har stigit mycket. Trots det rättfärdigar det inte att man ska sno mat. Tycker man att saker har blivit dyrt hos sin ICA-handlare får man väl handla på andra ställen. Här förstår jag dock att det finns ställen i landet där man inte har något val när det gäller vart man kan handla sin mat, men samtidigt får man också betala för det faktum att man har möjlighet att handla på sin lokala ort. Aktiekemisten kan exempelvis konstatera att den lokale lilla ICA-handlaren är dyrare än stora ICA MAXI som ligger en halvtimme bort, men att man ändå handlar lokalt ibland för att stötta den service man har på orten.

Bor man nära många livsmedelsbutiker har man verkligen möjlighet att skapa förutsättningar för att spara pengar på maten. Det finns inget som tvingar en att handla på ICA, och då kan man inte heller mena att det är fult att ICA-handlaren tjänar pengar på att sälja mat. Gillar man det inte får man låta bli att handla där. Sedan tycker Aktiekemisten också att man kan tänka på varför vinst behövs i företag i allmänhet. Många företag sitter på skulder som behöver betalas av. Det kan man göra med vinst så att man i framtiden inte behöver låna lika mycket i sin verksamhet. Det möjliggör också att man kan utveckla sitt företag. Finns det inga pengar över kan man inte expandera eller investera i verksamhet eller nya maskiner. Till sist handlar det också om att belönas för sitt risktagande. Alla som startar företag lägger mer eller mindre av sina egna pengar i företaget. Då måste det också finnas möjlighet att tjäna pengar. För om den möjligheten inte skulle finnas, då skulle det bara vara möjligt att antingen förlora sina pengar eller få tillbaka sina pengar. Det är inget som driver företag framåt, och därmed inget som driver utvecklingen framåt.

Vill man beskylla ICA-handlaren för girighet får man låta bli att handla där. Är man avundsjuk på att en ICA-handlare tjänar pengar behöver man sätta sig in i hur det är att driva företag. Den rådande inflationen är jobbig för många, men ta inte ut frustrationen på ICA-handlaren.