Tele2 går mycket nedåt idag

För Aktiekemisten är Tele2 ett sådant bolag som tuffar på i ur och skur. En verksamhet som är ganska förutsägbar med få överraskningar. Dess aktiekurs rör sig stadigt över tid upp och ner utan stora hopp. Idag den 16 december ser jag dock att B-aktien är ner 5,5 %. Vad beror det på?

Igår och idag har det kommit lite riktkursändringar. Goldman Sachs upprepade köp och sänkte igår till 135 kr (170 kr) och idag sänkte Citigroup den till 98 kr (105 kr) med neutral syn. Några timmar senare kom Redburn med rekommendation sälj. Aktier brukar reagera på sådant men kanske inte så mycket som 5,5 %. Så frågan är om det finns någon annan förklaring.

Aktiekemisten kommer nu ställa en hypotes. Den kan vara sann, men också falsk. Hur som helst ska du som läsare inte betrakta detta jag nu som skriver som sanning. Idag är det optionslösen. Optioner är instrument som man köper för att i framtiden ha rätten att antingen köpa eller sälja en aktie till en viss kurs. Det är inte omöjligt att vissa aktörer kan ha legat lite snett med optionerna och därmed försökt trycka ned kurserna. Kombinerar man sedan det med lite säljrekommendationer är det kanske inte helt omöjligt att få marknaden dit man vill. Återigen är det rena spekulationer.

Det enda man kan säga med säkerhet är att aktien är ned och att den fått sänkta riktkurser.