Börsintroduktion SPACtvå

Nästa IPO är på gång i form av SPACtvå. Detta är en s k SPAC, som kommer ta in pengar för att sedan köpa in bolag efter noteringen. Man vet med andra ord inte riktigt vad man köper. Däremot ska man inom 24 månader få till ett förvärv för aktieägarnas räkning. Händer inte detta kommer SPAC:en likvideras och aktieägarna får tillbaka de pengar som finns kvar i SPAC:en. Eftersom det kommer finnas kostnader under tiden kommer man få tillbaka mindre än det man investerat om man behöver likvidera aktien.

Bakom SPACtvå hittar man samma personer som lanserade SPACett. Den senarenämnda förvärvade Tura Group som nu är noterad på börsen genom att aktierna från SPACett omvandlades till just Tura Group. Den aktien handlas nu till 6,18 kr jämfört noteringen på 5 kr.

Vill man delta i denna notering får man betala 5 kr/aktie och teckna minst 1000 aktier. Sista dagen man måste teckna är 28/11, och göra det via Nordnet eller Avanza. Första handelsdagen blir sedan 9 december. Hela erbjudandet är på 22 miljoner kronor där 57 % av det hela har bokats av primärt grundarna av SPAC:en.

Än så länge har det inte skrivits så mycket om aktien. Affärsvärlden har gett den 1 flagga i sin sedvanliga granskning, men ingen analys har kommit (Uppdatering 23/11: Affärsvärldens råd är att inte teckna). En omröstning har initierats av Aktiekemisten på Finanstwitter. Vad folk svarar i den kan du se här:

Aktiekemisten har deltagit i introduktionen av en SPAC i sin investerarkarriär. Det var i ACQ Bure. Där gick man med vinst om man sålde i öppningen. SPACarna efter det har inte varit lyckosamma när det gäller att sälja i när handeln öppnar. Ska man vara ärlig så finns det inte så mycket kurspotential i SPACar då man än så länge köper en påse pengar som kan bli något på sikt. För länge sedan skrev jag ett inlägg om hur jag resonerar om SPACar som du kan läsa här: Klicka här.

Då Aktiekemisten inte ser någon kurspotential i SPACar kommer jag inte att teckna aktier i denna börsintroduktion.

Inlägget ska inte ses som en rekommendation. Gör alltid din egen analys. Det finns risk att förlora delar av eller hela sitt kapital när man investerar i aktier.