Så hanterar Aktiekemistens läsare dollarn.

För ungefär en vecka sedan la Aktiekemisten ut en liten omröstning om hur ni läsare hanterar den amerikanska dollarn. Här är resultatet av omröstningen.

Majoriteten tycker att dollarn är för dyr just nu. Aktiekemisten är inne på samma linje och det är ett bra tag sedan jag själv köpte någon amerikansk aktie. Det har helt enkelt funnits bättre alternativ på svenska börsen för min del.

Hur framtiden kommer se ut för den amerikanska dollarn jämfört med svenska kronan är svårt att uttala sig om. Vi har sett liknande nivåer på dollarn runt mitten av 2001 och 2020. Från de höga nivåerna har valutan sedan sjunkit igen. Historiskt sett har dollarn aldrig gått över nuvarande nivå. Dock säger den inget om framtiden, även om den kan ge en indikation.

Det finns just nu väldigt många osäkerhetsfaktorer i Europa som försvagar de ekonomiska marknaderna. Först och främst har man osäkerheten kring Rysslands oförståelse för landsgränser. Därefter har vi den orealistiska energipolitiken som också påverkar växelkursen.

Allt som allt kommer jag att avvakta med att köpa mer i Amerika. Dels på grund av den dyra dollarn, men också på grund av att jag har fler svenska aktier som jag vill fylla på mer i senare. Sedan får tiden utvisa hur utfallet faktiskt blir. Kanske kommer man titta tillbaka och tänka: Dollarn var billig för ett år sedan.