Ett av börsens billigaste investmentbolag

 

Då och då hör man om VNV Global. Detta investmentbolag ska enligt sin hemsida satsa på skalbara techbolag under en längre tid för att de ska mogna och bli lönsamma. Fokus ligger på digital hälsa, transporter och handelsplattformar. De mest kända företagen som de investerat i är Babylon som är en digital vårdapp och Voi som tillhandahåller alla de där livsfarliga elscootrarna som stockholmare utan körkort kör runt på och slänger i havet. När man tittar igenom verksamheterna som de har investerat i hittar man en hel del i Ryssland, Mellanöstern och Afrika, men också några globala aktörer. Det måste vara svårt att värdera alla dessa verksamheter och det är väl också det som gör att marknaden vill ha rabatt för att äga aktien.

Aktien har inte utvecklats särskilt väl. Under en femårsperiod har den halverats, och under senaste året har den backat med 70 %. Samtidigt har substansvärdet minskat med 44 % senaste året. Visst har marknaden fått en mer hälsosam syn på värderingar, men sådär mycket ska det inte behöva minska med. Fler andra investmentbolag har faktiskt fått se sitt substansvärde öka under samma period.

Bolaget har lite drygt 29 000 ägare hos Avanza. Det förvånar mig då bolaget verkar utvecklas dåligt, aktien är i nedgående, trend och att det i allmänhet är osäkra kort som finns i investmentbolagets portfölj. Å andra sidan krävs inte så mycket för att ett av alla techbolagen utvecklas mycket under kort tid och ökar mycket i värdering. Jag tycker det finns bättre alternativ, men den risktagande kan säkert lägga en liten slant på detta investmentbolag.