Hur startar man en blogg?

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att blogga är en kul bisyssla om man tycker om att skriva eller vill dela med sig av sådant som man tycker är roligt för en själv, och potentiellt även andra. Här kommer en liten guide till hur man startar en blogg.

1. Välj vad du vill skriva om.

Vad är syftet med din blogg? Är det en dagbok för dig själv eller ett verktyg för att nå ut till andra? Vill du nå folk, vilket du antagligen vill är det bra att fokusera på en nisch. Det gör att du skapar en bas med återkommande läsare. Blir bloggen för spretig och handlar om allt möjligt är det lätt att folk tappar intresset för den. Det du väljer skriva om ska vara något som du intresserar dig tillräckligt av, så att du kan skapa en kontinuitet i ditt skrivande. Det är lätt att producera inlägg efter inlägg i början för att sedan efter tre veckor ha slut på idéer eller till och med tröttna. Kom även ihåg att de första inläggen du skriver inte nås av särskilt många människor. 

2. Val av bloggplattform

Den här bloggen använder sig av Googles verktyg Blogger. Det är enkelt och gratis att komma igång med, men det ger kanske inte det mest professionella intrycket. Aktiekemisten har vid flertalet tillfällen funderat på att flytta bloggen till en annan plattform med egen domän, men inte riktigt haft tid och vågat ta språnget. Med en egen domän och hosting tillkommer också en liten kostnad, men det kan det vara värd. En möjlighet är också att börja med ett gratisverktyg och sedan efter ett tag flytta sin blogg.

Om du funderar på egen domän och hosting finns några alternativ här nedan:

3. Få besökare till din blogg

Det tar tid att få besökare till sin blogg. Aktiekemisten har bloggat i lite drygt två år och först nu ligger antalet visningar på runt 9 000 per månad. Rekordet är 14 000 visningar för en månad vilket var i januari i år. Tålamod är viktigt, men det finns även annat att göra. Inom många nischer finns hemsidor som samlar alla bloggar. Ett exempel på sidor som samlar aktiebloggar är Stockblogs. Se till att anmäla din blogg till en sådan sida för att nå fler följare. Många sidor vill dock att du placerar en länk på din blogg som ett utbyte, och det är väl också rimligt att om man får något får man ge något. En annan viktig sak är att höra av sig till andra bloggar inom samma område om de kan tänka sig att byta länkar. Då länkar du till din grannes blogg och din granne till dig. 

Att skriva kommentarer på bloggar som liknar din egna är också en god idé, men kom ihåg att din kommentar ska tillföra något. Att spamma med din bloggadress ger inga trovärdighetspoäng.

4. Tjäna pengar på din blogg

Många som vill börja blogga gör det primärt för pengarna skull. Det är fel approach till det hela, då du med stor sannolikhet inte kommer tjäna några större pengar. Det tog Aktiekemisten 1,5 år innan de första pengarna från bloggen låg på bankkontot. Det finns fler sätt att tjäna pengar på. Det enklaste är med Google Adsense. Det är färdiga reklambanners som genereras efter din sökhistorik. Det är sådana som du ser på min blogg. Du tjänar väldigt olika beroende på om folk klickar eller inte, och hur många som besöker och vilken typ av besökare det är. Att få besökare från Google som har gjort en sökning och hamnat på din blogg är mer benägna att klicka på reklam än din trofasta läsarskara. Tänk även på att om du använder Googles Blogger som plattform tar det ca ett halvår innan de låter dig ha reklam på bloggen.

En annan sak man kan göra är att lägga ut s k affiliatelänkar. Det är länkar som skickar din besökare vidare till en produkt, och om besökaren sedan väljer att köpa den får du provision. Det är väldigt svårt att få något ut av det, och under all tid som Aktiekemisten har hållit på har det blivit 300 kr i sådana intäkter. Exempel på hur man kan göra med affiliatelänkar ser du under sidan Investera på min blogg. De affiliatenätverk som Aktiekemisten använder är Adtraction och Adrecord.