Nästan en halv miljon svenskar äger Telia

I Privata Affärers senaste nummer (april 2022) finns en lista över vilka aktier som flest svenskar äger. Statistiken avser i och för sig ingången av 2021, men det kan ändå ge en indikation på hur ägandet ser ut. Enligt artikeln finns det 2,7 miljoner unika aktiesparare i Sverige. Av dessa äger nästan en halv miljon människor aktier i Telia, vilket är den aktie som har flest ägare. Vad jag kan tolka av aktiegrafen på Avanza sedan start har aktien gått ner ca 55 %. Utdelningarna har säkert räddat lite, men det är rent ut sagt en dålig avkastning. Att det ändå finns så många aktieägare beror på att den marknadsfördes som en folkaktie vid börsintroduktion. Cirka en miljon svenskar köpte aktier i Telia. Många har antagligen behållit sina aktier, och frågan är om det inte finns en stor skara som inte vet om att de äger aktierna eller kanske har glömt bort att de köpte aktier i Telia. 

Nedan ses topp-10 mest ägda aktier vid ingången av 2021:

  • Telia
  • Ericsson
  • Swedbank
  • Investor
  • Volvo
  • SEB
  • H&M
  • Kinnevik
  • Handelsbanken
  • SSAB