Evolution-sekten

 

Sedan toppen i slutet på april har Evolutions aktiekurs gått som en jojo. Upp- och nergångar på 5 % under en dag är inte ovanligt. Utvecklingen för bolaget är stark, och de ökar sin vinst hela tiden. Ibland är det dock bra att aktiekursen tar en liten paus. Tittar man på grafen ovan ser man att kursen gått upp ca 1 000 % på tre år samtidigt som Stockholmsbörsens OMXS30 gått upp 58 % under samma period.

När aktier bara stiger och stiger kommer det ge fler ägare, i många fall orutinerade som tror att man kan förvänta sig samma stigning för evigt. Dessa kallas ibland på finanstwitter för Evolution-sekten. Dagar med uppgång är det jubel och glädje, och dagar med nedgång är det istället gråt och tandagnissel. Ett annat ställe man kan hitta anhängare av sekten är på Avanzas forum Placera. Det kan vara ganska underhållande.

Inlägget är inte till för att göra narr av vissa investerare. Det är istället till för att uppmana till att ibland zooma ut och förvänta sig realistisk avkastning. Skulle Evolutions aktievärde öka med 1 000 % till de nästkommande tre åren, skulle avkastning under sex år vara 12 000 %, vilket inte är realistiskt (dock möjligt). Ingenting har ändrats fundamentalt åt det negativa i bolaget och är man långsiktigt så är det bara att luta sig tillbaka och inte få panik. Aktiekemisten äger själv en liten steg i Evolution och tror att det kommer bjudas på fin avkastning över en lång period.