En aktie extra gratis

 

I min portfölj fanns Investor A tidigare som brukar vara den billiga av de två aktieslagen som finns. Nu har B-aktien äntligen blivit billigare vilket innebär att jag sålt alla A-aktier och köpt B-aktier istället. En sådan affär kallas för en arbitrageaffär och sådana möjligheter dyker upp då och då i aktier som har flera aktieslag noterade på börsen.

Vad ska man då tänka på när man gör sådana affärer?

  1. Är prisskillnaden tillräckligt stor? Det kan hända att skillnaden är så pass liten att det inte lönar sig. I och med att man både köper och säljer kan priset hinna ändras innan affären är klar. Tänk också på att du betalar courtage på köp och sälj. Detta måste du också räkna på innan du gör affären.
  2. Har du optimalt courtage? På Avanza kan man byta courtage varje dag. Du kan byta courtageklass med omedelbar verkan om du inte gjort någon annan affär under dagen. Hos Nordnet kan du bara byta courtageklass en gång i månaden.
  3. Förbered affären! Gör i ordning två flikar i din webbläsare, en med sälj och en med köp. Då kan du göra affären snabbt. 
Hur gick då för Aktiekemistens lilla affär? 168 aktier såldes och 169 aktier kunde köpas in. Dessutom blev det 120 kr över som kan läggas på nästa affär. Allt detta är efter courtagekostnader på 105 kr med courtageklass small på Avanza.