Aktiekemistens stora FIRE-plan

 

När man pratar och läser om FIRE menar många utomstående att när man väl når dit slutar man jobba och gör istället ingenting på dagarna. Det man inte tänker på är möjligheterna som ges av att inte ha en fast anställning där man är tvungen gå till jobbet varje dag. Aktiekemisten har tänkt till gällande vad som jag kan tänka mig att göra när jag väl når FIRE.

Fastigheter är något som jag börjat titta på mer och mer, men inte att man köper en stor hyresfastighet och hyr ut. Istället har jag tittat på fastigheter för turister på bland annat svenska skidorter, men också spanska solkusten. Dessa kommer jag hyra ut genom samarbetspartners på plats på orterna, och jag tycker mig se en ganska god förtjänst även om jag måste driva det som ett företag. 

Hur ska då detta kalas betalas? I min FIRE-plan har jag några tillgångsslag att ta ifrån för att starta upp det hela. Primärt är det min stora utdelningsportfölj, där tanken är att jag redan vid 240 000 kr/år i utdelning ska kunna sluta jobba. Sedan är tanken också att börja sälja av den delen av portföljen som överstiger 10 miljoner varje år. Mina tankar om det har jag skrivit i ett tidigare inlägg. Sedan har jag också en liten kryptoportfölj som man kan följa här på bloggen varje månad i mina månadssammanställningar. Jag sätter in en liten slant i den varje månad och både tror och hoppas att den kan växa sig till något stort och det redan inom några år. Här jag tänkt fram och tillbaka om hur jag ska gå tillväga och kommit fram till att varje månad sälja av den del som överstiger en halv miljon. De månader som portföljen ligger under denna gräns kommer inget att säljas. Det är såklart ett risktagande och min kryptoportfölj är väldigt volatil, men går det lika bra som de senaste månaderna kommer den att generera stora pengar. 

Min sista inkomstkälla för FIRE-planen är börsintroduktionerna. De kommer vara en liten del av helheten och mer som ett kul inslag. Då man inte vet hur marknaden för IPOer ser ut framöver är det inget man kan räkna med som en stabil inkomst. Jag har tidigare diskuterat börsintroduktioner som en del av FIRE i detta inlägg.

Det är en ambitiös plan, men jag är av åsikten att det är bättre att sätta ribban för högt än för lågt.