Kvalitet vs. FIRE

 Inlägget innehåller annonslänkar för Dack-online.com

Som inbiten FIRE-sökare jagar man kostnader för att kunna spara mer, för att kunna sluta jobba tidigare. Det kan ibland göra att man tummar på kvaliteten, vilket långsiktigt inte behöver det mest ekonomiska att göra. Det kan också vara att man nedprioriterar säkerhet till förmån för pris. 
Gällande det sistnämnda kan det ju faktiskt leda till att man inte når FIRE, för att man hunnit skada sig eller till och med inte lever längre. Då är det ingen idé att spara till ekonomiskt oberoende överhuvudtaget.
Ett exempel på saker man inte bör försöka spara in på är däck till bilen. Jag vet att många FIRE-anhängare vill försöka att inte vara beroende av en bil, men för alla de som ändå är beroende av sitt motorfordon är detta värt att tänka på. Man kan såklart jämföra priserna mellan olika försäljare, till exempel på Dack-online.com, men man bör inte välja däck från billiga okända märken. Titta igenom de stora däcktesterna varje år för att se vilka som klarar dem bäst. Generellt sätt kan man säga att däck från de stora tillverkarna Nokian, Goodyear, Continental och Michelin är bättre än andra märken. Sedan är Nokian specialister på vinterdäck då de har sitt säte i Norden. Alla dessa däcktillverkare finns på börsen och Aktiekemisten äger Nokian, som är en fin utdelningsaktie.
Titta på de bästa märken när du väljer däck, och jämför sedan priserna på dessa via olika jämförelsesidor på nätet. Dack-online.com är en sådan som visar priset hos olika försäljare på internet. Just försäljning av däck och fälgar på internet är något som har kommit mer och mer på senare år. Då dessa köper in stora partier kan de också hålla lägre priser jämfört med om du köper däck hos en vanlig verkstad. Så ska man spara pengar så är det genom att handla på nätet, inte genom att tumma på kvalitén.