Vad ska man göra med Storskogens börsintroduktion?

 

Storskogen ska till börsen genom en mycket stor emission på drygt 13 miljarder. Bolaget är en s k serieförvärvare precis som exempelvis Indutrade och Addlife. Premien i erbjudandet motsvarar ca 50 % och jämför man rörelseresultat med sektorkollegorna är det inget som sticker ut positivt.

Den allmänna uppfattningen om denna IPO är tudelad. Dagens Industri går ut och avråder från att delta och menar det är för dyrt. Affärsvärlden har när detta inlägg skrivs ännu inte gått ut med sin analys, men hittat fyra varningsflaggor. Däremot är det många starka ankarinvesterare så som Swedbank och Nordea Fonder, och har totalt bokat 82,5 % av erbjudandet. Faktum är det har kommit ut information om att boken redan är full, trots att introduktionen stänger 5 oktober. Det brukar vara ett väldigt gott tecken för denna aktie som börjar handlas 6 oktober.

Nio rådgivande banker är med i introduktionen, vilket är lite väl överdrivet. Här borde man kunnat nöja sig med färre. Är de rädda för att det inte ska gå bra? Det är i alla fall en varningsklocka som man behöver ta i beaktande.

Aktiekemisten har inte tagit ställning än om de minimum 250 aktier á 38,50 kr är värda att gå efter. Tror jag inte att aktien stiger första dagen, då är det inte värt att vara med. Jag inväntar in i det längsta för att se om det kommer ut bra information.

Detta ska inte ses som en rekommendation. Gör alltid en egen analys.