Två holländska utdelningsaktier

 

Som svensk investerare fokuserar man oftast på svenska aktier. Många har också amerikanska aktier, men väldigt få äger några holländska. Det beror kanske på att minsta courtage hos Avanza är 4 euro. Källskatten är som för de flesta andra länder 15 %, vilken man får tillbaka efter några år om man har en kapitalförsäkring. I det här inlägget ska vi titta på två holländska utdelningsaktier.

Ahold Delhaize
Ett bolag inom framförallt livsmedel som är verksamt i både Europa, Amerika och Indonesien. De står bl.a. bakom den största livsmedelskedjan i Nederländerna. Den kedjan heter Albert Heijn och hade år 2020 869 butiker. Gall & Gall är den ledande vin- och spritåterförsäljaren i samma land, med över 580 butiker, samt försäljning online. Detta är med andra ord ett bolag med ett starkt varumärke. 

Tittar man på aktien finner man en direktavkasning på 3,5 – 4 % där man avser dela ut runt 50 % av vinsten fördelat över två tillfällen. Kursutvecklingen har inte varit direkt briljant. På tre år är kursen upp ca 24 %. Under samma period har ICA och Axfood stigit med ca 45 %. Samtidigt har det inte gått lika bra för andra liknande bolag på den Europeiska kontinenten. Franska Carrefour ligger nära tillhands att jämföra med, och där finner man en nedgång på ca 10 % över tre år. 

Allt som allt kan Ahold vara en aktie att ha i sin portfölj om man letar efter ett bolag med ett starkt varumärke.

PostNL
Den holländska posten PostNL levererar brev och paket i Holland. Här drar man direkt paralleller till svenskt-danska Postnord som inte är något vidare populärt företag. Dock har holländska PostNL helt andra förutsättningar. Med en befolkningstäthet som är 17 ggr större än i Sverige och yta som är betydligt mindre, behöver brev och paket inte färdas någon längre sträcka för att nå mottagaren.

Under pandemin valde man att inte dela ut något. Normalt får man utdelning två gånger under ett år, och en har redan annonserats med utbetalning i maj. Företaget siktar på att betala ut mellan 70 och 90 % av vinsten till sina aktieägare. Dock har man med en skrivelse i sin utdelningspolicy att man inte betalar ut något om företaget går med förlust. Det låter som en hälsosam plan för företaget. Under en treårsperiod har aktien stigit med 36 %. Jämför man med exempelvis Deutsche Post ser man en liknande ökning på runt 35 % under samma period.

Letar man efter en aktie inom logistik kan PostNL vara en intressant aktie.

Slutsats
Om Aktiekemisten skulle välja någon av de två ovanstående aktierna, skulle PostNL stå närmast till hands. Detta framför allt då det inte finns någon logistikaktie i portföljen sedan tidigare och för att Ahold har bra svenska motsvarigheter i Axfood och ICA-gruppen. Man får dock inte samma internationella perspektiv som i Ahold om man väljer de svenska aktierna, men det är kanske inte heller det man är ute efter när man investerar i en livsmedelskedja.

Äger du några Holländska aktier?