Ibland påminns man om varför man sparar

 

Hur ser framtiden ut? Det är det ingen som vet. Däremot kan man veta hur man vill att framtiden ska se ut. Då måste man också ha medel att påverka sin framtid. I Aktiekemistens framtid önskas att man inte kommer hem från jobbet och är trött. Då måste det finnas medel för att inte behöva åka till jobbet överhuvudtaget eller jobba i mindre omfattning än vad man gör idag. Det är därför jag sparar för framtida ekonomiskt oberoende. Just för att kunna slippa de element i livet som gör att man känner sig orkeslös. 

Med tanke på sparandet och en tidig pensionering är det just framtiden som man har fokus på. Än är det dock bra bit på väg med tanke på portföljens storlek, och ungefär 16 år till i arbetslivet krävs för full FIRE. Ska man då gå och vara trött i 16 år till? Jag tror att många glömmer att även om man förkortar sitt arbetsliv avsevärd genom aktiesparande, så måste man ändå jobba under många år. Då är det bättre att försöka fasa ut sitt arbete under längre period med exempelvis deltidsarbete. Det kan man i alla fall prova under något år för att se om det gör att man känner sig piggare. Hjälper inte det måste man prova något annat, för att man måste tänka på nu:et för att kunna använda sig av framtiden.