Konsumentverket skrämmer dagens ungdom

 

Konsumentverket ger ut ett läromedel som heter Koll på pengarna. Det är ett läromedel som ska hjälpa dagens ungdom att förstå vad som händer om man inte betalar sina räkningar, att sätta upp en budget, samt hur man lånar till att köpa en bostad. Det finns också en del som handlar om att spara. Där är det skillnad mellan att spara och att investera. 

Avsnittet inleds som följer:
Det är skillnad på att spara och investera. Om du sparar riskerar du inte att förlora några pengar. Så snart det finns en risk att förlora något så är det istället en investering. Vill du spara dina pengar, kan du göra det i ett sparkonto med insättningsgaranti. Räntan är oftast inte så hög, men du riskerar inte heller att förlora dina pengar. Vill du ha möjlighet till bättre avkastning kan du i stället investera.

Lite längre ner i texten kan man läsa följande:
När du ska investera på lite längre sikt har du många olika alternativ, till exempel fonder och aktier, som både kan öka och minska i värde. Tänk över vilken risk du är villig att ta med din investering, eftersom du riskerar att förlora hela, eller delar av din investering.

Där tar det stopp. Detta är allt som står om att investera. Att du kan förlora dina pengar. Det står inget om vad man kan förvänta sig av sitt investerande. Inget om att inflationen äter upp sparpengarna. Läser man enbart texten från Konsumentverket utan att ha hört om investeringar tidigare, är det klart att man inte börjar investera då heller. Man blir helt enkelt skrämd som ung av att läsa detta. 

Vad beror detta då på? Det kan inte enbart bero på att Konsumentverket ska främja konsumtion, utan det måste ligga någonting mer bakom. Är det så att det ligger en dold politisk agenda bakom, eller är det så att Konsumentverket har för dålig koll på hur fantastisk börsen är? En sak är säker: Dagens ungdom måste introduceras till aktiespararna redan i skolåldern.