Den stora vattendelaren – Teckna Nordnet eller ej?

 

Nordnet ska tillbaka till börsen. Den nya värderingen är omdiskuterad då man jämför bolaget med Avanza. Nordnet har dock till skillnad mot Avanza sin kundbas i hela Norden, så man får inte glömma den aspekten. Värderingen är hög, det kan man inte komma undan, men är den för hög? Ska man vara långsiktig i bolaget vill man nog betala lite mindre, men är man ute efter att teckna för att sälja första dagen behöver det inte vara helt fel.

Runt 9 miljarder kronor erbjuds till allmänheten, där man kan teckna aktier för mellan 88 och 104 kr. Småspararna måste teckna minst 100 aktier, och dessutom kan man bara teckna hos Nordnet. Dessutom har det kommit ut att erbjudandet redan är fulltecknad. Detta är alltså en bra indikation på att kursen kommer stiga i öppningen. Sista dag att teckna är 23 november och första handelsdag den 25 samma månad.

Denna börsintroduktion är väl omnämnd bland aktieprofiler och i aktiepressen. Affärsvärlden tycker inte man ska teckna, medan Dagens Industri tycker att man ska. Finanstwitter är negativa, likaså är många aktiebloggar tvekande. Aktiekemisten väljer att teckna för att göra en snabb vinst. Frågan är dock hur stor tilldelning man kan få. Då erbjudandet redan är fulltecknad blir tilldelningen antagligen reducerad, om man ens får någon tilldelning.