Rapportperioden är här

 

Fyra perioder under börsåret är lite intressantare än andra under börsåret. Det är när alla bolag ska rapportera sina resultat för föregående kvartal. Det kan bli stora rörelser i portföljen beroende på hur marknaden tar till sig rapporten. Man hoppas såklart på glädjeskutt uppåt. En bra rapport är dock ingen garanti för positiv utveckling. Ibland finner man att bolaget handlas ner rejält, vilket kan bero på fler anledningar. Det kan vara att marknaden hade förväntat sig en ännu bättre rapport än den som kom ut. Det kan dock också vara på grund av det man ibland kallar “buy the rumor, sell the news”. Marknaden plockar då hem en vinst på förväntade nyheter. 

Den sistnämnda situationen kan man utnyttja om man handlar mer kortsiktigt. En korrektion åt rätt håll sker ofta dagen efter att en positiv rapport har handlats ner. Då kan man ibland få ett par procent i vinst om man lyckas. Ibland fortsätter det dock neråt, så det handlar delvis om tur, delvis att känna till beteendet hos en enskild aktie. Genom att känna till vissa handelsmönster hos en aktie kan man få fördel och därmed “ha mer tur” när man köper en sådan aktie.