Covered call – Hur gör man?

Inlägget innehåller annonslänk för DEGIRO.

En covered call är en optionsstrategi som möjliggör extra avkastning på sina aktier. I det här inlägget kommer Aktiekemisten beskriva hur man gör en covered call. Vill du läsa mer om vad en covered call är kan du göra det i mitt tidigare inlägg: Vad är covered calls?

Har du redan ett konto hos DEGIRO med möjlighet att handla optioner kan du gå direkt till steg 4.

1. Öppna konto hos DEGIRO.

DEGIRO är den mäklare som Aktiekemisten använder för att göra covered calls. Först behöver du lämna all relevant information som DEGIRO ber om när du öppnar konto hos dem. Du behöver ha ett pass till hands för att kunna verifiera din identitet.

Öppna konto hos DEGIRO: Klicka här

2. Möjliggör handel med optioner.
När du öppnar konto hos DEGIRO kommer du tilldelas ett Basickonto. Du behöver uppgradera det till ett Active- eller Traderkonto för att få tillgång till att handla med optioner. Du hittar detta under din profil, och sedan under “Dina handelsinställningar”. För att kunna aktivera det nya kontot behöver du besvara några frågor.

3. Sätt in pengar.
Du sätter enkelt in pengar med Trustly. Se till att överföringen sker från det konto som du angav när du öppnade kontot hos DEGIRO.

4. Skapa din covered call.
Här kommer jag utgå från ett exempel. Jag äger sedan tidigare 100 aktier i Investor B som just nu står i kursen 180,80 kr. Jag kommer utfärda en covered call på kurs 190 kr.

Gå till menyn för produkter och välj optioner. Välj sedan Investor B som underliggande. Då kommer följande sida upp. I den mittersta kolumnen ser man att det handlar om Investor, de olika lösenpriserna och och lösendatum. Den inringade är den jag är intresserad av, då den säger 190 kr.

Sedan trycker man på den röda knappen som står för sälj. Då kommer följande ruta upp:

Här fyller du i din limit, som är optionspremien per aktie, och hur många kontrakt du vill sälja. Varje kontrakt motsvarar i de flesta fall 100 aktier. Därefter lägger du din order och du ser hur mycket du får betala i avgift. Sedan godkänner du transaktionen och allting är klart.

Tänk på att läsa igenom allting ordentligt innan du gör din första affär så att det blir rätt. Investeringar involverar risker för förluster.