Sparandemål för 2023

Hur börsen och livet kommer utvecklas är alltid svårt, men att sätta upp några mål att sikta mot är aldrig fel. I år kommer jag sätta upp fyra mål för mitt sparande. Jag kommer inte sätta upp något mål för min kryptoportfölj. Den får leva sitt eget liv.

1. Portföljvärde

Det svåraste målet att uppnå eftersom det är svårt att styra. Min ambition är att kasta in 75 000 – 100 000 kr i portföljen under året och samtidigt få ca 10 % avkastning. Mitt mål blir 950 000 kr. Lite mer än förra årets mål, men det uppfylldes ju inte heller på långa vägar. Skulle börsen bara vara lite mer generös är det inte omöjligt att jag når miljonen i portföljvärde.

2. Utdelningar

Många menar att 2023 kan bli ett osäkert utdelningsår, och då att det framförallt är fastighetssektorn som kommer vara tvungen att ställa in sina utdelningar. Aktiekemisten kommer ändå att sätta det höga målet om 40 000 kr. En bidragande faktor är att jag börjar få tillbaka källskatten hos Nordnet mycket snabbare. Som exempel kan nämnas att jag under 2022 betalade 2300 kr i utländsk källskatt. Det kommer inte bli mindre i år och årets betalda källskatt kommer löpande tillbaka in på kontot. 40 000 kr motsvarar också två månaders frihet enligt mitt sätt att räkna på FIRE.

3. Börsintroduktioner

Aktiekemisten hoppas att 2023 blir ett år med fler IPO:er. 2022 var inget bra år i antal, och jag lyckades bara skrapa ihop ca 4 000 kr. För börsintroduktioner har jag ett standardmål varje år som är 20 000 kr, och som extra mål har jag att inte investera i någon där jag går back. Jag lyckades med det förra året, men det fanns inte så många det kunde gå fel på heller. Utöver det är min ambition att försöka skriva om alla svenska börsintroduktioner på bloggen detta år, även de jag inte tänker teckna.

4. Optionspremier

Det här är nytt för i år. Jag ska börja med (har egentligen smygbörjat lite under slutet av förra året) covered calls för att få in extra avkastning. Vad allt detta handlar om kommer jag skriva om på bloggen framöver. Mitt mål för i år är 5 000 kr in i optionspremier.