Argument när folk diskuterar börsen

Det finns många åsikter om börsen. Särskilt bland folk som inte investerar. I det här inlägget ska Aktiekemisten bemöta några argument som hörts eller lästs i diskussioner.

Tänk om du förlorar alla dina pengar!

Förlorar man alla sina pengar så har man inte haft tillräckligt stor riskspridning och/eller investerat i förhoppningsbolag. Ser man till att sprida ut sina investeringar i olika branscher och väljer stora stabila bolag ska det mycket till för att förlora sina pengar. Det man inte får glömma är att en aktie är en ägarandel i ett bolag. Bolag som tjänar stabilt med pengar varje år och går med vinst är sådana folk är villiga att betala för att få äga. Sedan hur mycket folk är villiga att betala för stunden påverkar aktiepriset. Skulle man komma till en punkt där man ändå förlorat alla sina pengar genom att äga stora stabila bolag, då finns det större problem i världen än att du har det.

De allra flesta förlorar pengar på börsen. Bara den med erfarenhet tjänar pengar.

Alla har varit nybörjare någon gång. Varje gång man gör något nytt tar man det alltid försiktigt. Man börjar kanske med att sätta in 1000 kr på sitt ISK och köper aktier för dem och låter det gå en månad innan man sätter in mer. Bara för att se att allting funkar som det ska. Dessutom handlar det om att skaffa sig kunskap. Man bör förstå vad en aktie är (eller en fond). Man bör förstå vad det är man investerar i.

Många hör om folk som först tjänar snabba pengar på börsen för att sedan förlora allt. Det är dock inte många som hör om dem som stadigt tjänar pengar varje år och låter ränta-på-ränta göra sitt arbete. Till de sistnämnda hör framförallt lite äldre människor. Sådana som sitter med SCA, Atlas Copco och Investor i portföljen. Pengar rullar in som de ska med sådana innehav och man behöver inte direkt skryta om det. Till den förstnämnda kategorin hör lite yngre människor som ska dela med sig av allt på sociala medier och som också biter på allt som kan leda till snabba rikedomar. Till denna kategori finns de som går med i olika slutna grupper på diverse forum som hausar det ena skräpbolaget efter det andra. Det är inte konstigt man till slut går på en ordentlig nit om man håller på så.

Som ett sista svar på denna fråga skulle jag vilja lägga till detta: Det är aldrig den som pratar mest som är den klokaste i rummet. Man är mer benägen att prata om sina misslyckanden än sina succéer när det gäller pengar. För inte sitter man väl och skryter om hur mycket pengar man tjänar på börsen?

På ett sparkonto förlorar du i alla fall inga pengar.

Ja det må vara så, men inflationen äter upp din köpkraft. Kom ihåg att pengar är ett instrument som underlättar byteshandel. Tänk följande påhittade exempel: Ett kilo äpplen motsvarar tio skivor bacon. Ett år byter du ett kilo äpplen mot 10 kr, och sedan 10 kr mot tio skivor bacon. Året efter måste du byta ut ett kilo äpplen mot 12 kr, och sedan 12 kr mot tio skivor bacon. Du har gjort samma byteshandel, men instrumentet för att utföra byteshandeln ser annorlunda ut. Hade du istället sparat dina 10 kr på ett sparkonto som hade gett 1 % ränta hade du haft 10,10 kr året efter. Det räcker bara till 8 hela skivor bacon. Hade du istället investerat dina pengar i stabila bolag som över tid ökar vinsten hade du antagligen fått mer. 10 % lite grovt räknat kan man förvänta sig årligen. Dock går det ibland upp och ibland ned. Därför är det viktigt att tänka på längre sikt när man har med börsen att göra.

Du vet inte hur det ser ut i framtiden.

Nej, det gör man inte. Mycket kan hända på vägen, likaså med börsen. Man kan använda argumentet att om börsen har stigit med i grova drag 10 % årligen sedan 1900-talets början, varför skulle det inte fortsätta så? Å andra sidan, vad skulle hända om det inte blev så? Jo i så fall har du sett till att inte förlorat mer pengar än vad du har haft råd att förlora. För aldrig ska man kasta inte pengar på börsen som man behöver till annat.