Fånga börsens nedgång genom att skjuta brett

När vänder börsen? Vilka aktier ska man köpa? Vilken aktier kommer stiga mest efter nedgång? Alla är relevanta frågor som man kan ställa. Att svara på frågorna är däremot inte lika enkelt. Kommer fastighetsaktierna att stiga först? Eller är det kanske skogsbolagen? Vill man fånga börsens nedgång på ett bra sätt är indexfonder inte så dumma. Har Aktiekemisten fått en hjärtinfarkt nu? Han tycker ju att fonder är det tråkigaste som finns… och det tycker han fortfarande. Dock kan man inte komma ifrån det faktum att om man ska fånga börsens allmänna nedgång, måste man investera allmänt. När marknaden väl vänder och börsen börja stiga igen kan vissa sektorer släpa efter. Råkar man då investera i de sektorer får man inte ta del av uppgången. Därför är det inte dumt att investera i indexfonder i sådana situationer så att man får en spridning över många sektorer och bolag.

Börjar man fundera på att belåna portföljen kan det vara extra relevant. Ska man belåna måste man minska bolagsrisken. Det får man genom en indexfond. För belånar man sig och fokuserar sina köp på en eller enstaka bolag kan man råka illa ut.

Även om indexfonder är tråkiga (enligt Aktiekemisten) fyller de ett syfte. Att fånga börsens rörelser är ett sådant.