Avanza zero vs Xact Sverige

Avanza Zero och Xact Sverige är två populära innehav att äga. Avanza Zero följer indexet SIX30RX och Xact Sverige följer ett index som heter SIX Sweden ESG Selection index. För att förenkla är aktierna i Avanza Zero de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, medan Xact Sverige innehåller de 60-80 största bolagen på samma börs.

Ska man jämföra utvecklingen av dessa två värdepapper, kommer man inse att det inte är så enkelt. Låter man Avanza jämföra de båda får man följande graf:

På fem år har Avanza Zero gett 34,19 %, medan Xact Sverige har gett 7,81 %. Hur kan det bli så stor skillnad? Det beror på att Xact Sverige delar ut pengar varje år i juni. Än så länge finns det ingen funktion som gör det lätt att jämföra. Räknar man enbart in de totala utdelningarna utan att ta hänsyn till återinvestering är avkastningen 28 %. Det gör att värdena är lite för låga i förhållande till verkligheten, och därför kan avkastningen antas vara nära inpå identisk.

Här kommer några för- och nackdelar med varje värdepapper:

Avanza Zero

+ 0 % avgift
+ Man kan själv bestämma exakt hur mycket pengar man vill investera.
– Maxinvestering 25 000 kr/dag
– Det går några dagar från köp tills att det är registrerat

Xact Sverige

+ Ingen maxinvestering
+ Andelar syns på kontot på en gång vid köp
+ Utdelning
– Avgift 0,3 %
– Handel i hela andelar

Vilket innehav ska man då välja? Det finns ingen tydlig vinnare i det här baserad på ovanstående. En aspekt man kan lägga till är riskspridningen. Det finns dubbelt så många underliggande innehav i Xact Sverige jämfört med Avanza Zero, vilket gör den inte är lika känslig för att ett bolag går dåligt. I övrigt får det vara upp till läsaren att välja. Aktiekemisten äger själv Xact Sverige där största anledningen är utdelningen.