Hur stor blir Skistars utdelning?

Skidjätten Skistar tillämpar brutet räkenskapsår och brukar betala utdelning i December. Förra året mottogs 1,50 kr/aktie och året innan var det 0 kr. Inte så konstigt med tanke på Coronan. I år borde det bli betydligt bättre med tanke på att det inte har funnits några restriktioner under året och att de har utvecklat sin sommarverksamhet.

Skistars utdelningspolicy är att dela ut 50 % av vinsten till sina aktieägare. Tittar man på förra årets vinst som var knappt 3 kr är det ganska logiskt att utdelningen landade på 1,50 kr. Så vad blir det i år? Aktiekemisten gick in och tittade på rapporten för tredje kvartalet och fann att vinsten hittills i år är 11,21 kr/aktie. Baserad på utdelningspolicyn borde utdelning därmed landa på runt 6 kr, eller kanske ännu mer om fjärde kvartalet blir riktigt bra. Det skulle motsvara en direktavkastning på ca 5 %.

Det som skulle kunna tala för en lägre utdelning är höga elpriser på sina håll och att bolaget därför gör avsättningar för detta. Snökanonerna drar mycket el, likaså liftarna. Sälen som är en av Skistars anläggningar ligger i elprisområde 3, alltså samma som Stockholm.

Trots detta får prognosen ändå bli att utdelningen kommer höjas rejält.