När vänder börsen upp igen?

När börsen går ner får många panik och säljer. Det gör att fler får panik och således kommer fler sälja. Då går börsen ner ännu mer. Den som inte drabbas av panik kommer att belönas på lång sikt då börsen historiskt alltid har vänt uppåt igen efter en större nedgång. Köper man dessutom kontinuerligt under nedgången kommer det ha extra effekt när börsen stiger igen. En fråga som många dock ställer sig är om man kan se när det hela vänder åt rätt håll. Det finns några saker man kan leta efter, och för det ändamålet ska vi titta på grafen i överst i inlägget. Den gröna linjen motsvarar indexet OMXS30 under de senaste fem åren. Orange linje är 50-dagars glidande medelvärde (SMA50) och ljusblå linje är 200-dagars glidande medelvärde (SMA200). Dessa linje brukar man kunna använda sig av för att studera trender. Det är inte en exakt vetenskap, men vissa saker kan man leta efter för att se när det skulle kunna vända.

  • SMA50 skär SMA200 så att SMA50 är över SMA200. 
  • Indexet är över SMA50.
  • Derivatan för SMA50 och SMA200 är större än noll (lutningen är positiv).
Använder man ovanstående parametrar indikerar det med andra ord att det finns belägg för att botten inte är nått än.