Vilken är nästa aktieraket?

Tänk vad trevligt det vore att hitta en aktie som stiger flera 100 % på kort tid. Tänk hur aktieportföljens värde skulle stiga. Många letar efter nästa raket, och det finns t.o.m. en Facebookgrupp som spekulerar i just detta. Så vilken är nästa aktieraket? Ska jag vara ärlig så vet jag inte, och ska jag vara brutalt ärlig så bryr jag mig inte heller. Sannolikheten att hitta nästa aktieraket är låg, och ska man börja jaga en massa skumma små förhoppningsbolag är risken stor att man bränner en massa pengar. Till slut ger man upp och lämnar börsen helt. Det tycker Aktiekemisten vore synd då börsen är en fantastisk plats att tjäna pengar på. Stabila utdelande aktier med god utdelningstillväxt avkastar ca 10 % årligen i genomsnitt, vilket blir mycket pengar till slut. Nyckeln till framgång är tålamod. Man tjänar inga snabba pengar, men man tjänar pengar, och det faktumet bör inte nonchaleras. Sedan handlar det också om att förstå procentberäkningar. 10 % år efter år blir många procent när man pratar om “ränta-på-ränta” eller för oss som är mer matematiskt bevandrande: exponentialfunktioner. 10 % årligen är en fördubbling på 7 år och pengarna är fyra gånger mer värda efter 14 år. Bemärk i föregående mening hur snabbt det går mellan år 7 och 14 jämfört med år 0 och 7.

Stabilitet, tålamod och betydelsen av exponentialfunktionen är EN nyckel till framgång på börsen. Köper man stabila utdelande aktier skulle jag till och med säga att det är den enklaste vägen till framgång (bortsett från att köpa indexfonder, men det är ju så välsignat tråkigt). Andra strategier på börsen kan kanske avkasta bättre, men de kräver också mer arbete.