En vanlig kritik mot FIRE

Det finns många människor som kommer med kritik mot FIRE-rörelsen. Vanliga argument är man ifrågasätter hur man bidrar till samhället och hur samhället ska klara av försörja en massa icke-förvärvsarbetande människor. I det här inlägget ska jag diskutera just detta.

Samhället skulle stanna upp om alla uppnådde FIRE.
Alla kommer inte nå FIRE. Många har varken disciplin eller vilja till att uppnå detta. Sedan finns det också de som aldrig får möjligheten. Faktum är att man måste jobba för att uppnå FIRE. För många handlar det om att kunna gå i pension runt 40-50 års åldern, vilket innebär att man jobbar fram till det. Om fler går i pension tidigare kommer fler unga människor att få chansen på jobb som annars är upptagna. Många äldre människor tycker inte det är lika roligt att jobba längre, och de är därför inte lika effektiva på jobbet som de unga som kan ta jobben istället.

Samhället får inte lika mycket skattepengar.
De som siktar på FIRE jobbar tills de når dit. Då kommer det in skattepengar. Sedan betalas det fortfarande skatt på portföljen varje år. Det kommer dock inte vara lika mycket skattepengar. Här är det svårt att säga svart på vitt hur det egentligen är för det finns många aspekter. I och med att man mår bättre av att styra över sin egna tid, kommer sjukvården inte belastas lika mycket. Det kan också vara att man startar företag när man inte är beroende av inkomst från arbete. Detta kan generera mycket skattekronor. Det kan också vara så att någon som skulle ha fått arbetslöshetsersättning slipper det för att den får det jobbet som en FIRE-person hade. 

I slutändan måste individen få bestämma över sitt egna liv. Det kommer alltid finnas folk som tycker det ena eller det andra, men vill man uppnå FIRE, då har man all rätt att sikta på det.