Kjell och Company till börsen

 

Det har blivit en del snack om Kjell och Company som ska till börsen den 16 september med sista teckningsdag 14 september. Affärsvärlden råder folk att teckna, men säger att det varken är en hög eller låg värdering. Det kan finnas potential i aktien, men Aktiekemisten väljer att inte teckna denna.

När det gäller att spekulera i börsintroduktioner är min idé att teckna om det känns bra. I det här fallet är jag tveksam med följande punkter som motivering.

  • Ett liknande företag introducerades innan sommaren (Komplett.no) och gick inte jättebra.
  • Sektorkollegan ClasOhlson är inte jättepopulär. En förutsättning för att det ska gå bra i en IPO är att det finns folk som vill äga aktien långsiktigt.
  • Aktien noteras på First North, d.v.s. internationella investerare inte kan vara med på samma sätt som när aktien handlas på Stockholmsbörsen. Precis innan sommaren gick det inte så bra för First North-bolagen. Ett exempel är Acast som det var mycket snack om, men inte gick så bra i öppningen.
  • Bland ankarinvesterarna hade jag gärna sett något av storbankernas fondbolag, även om de som är med inte är några svaga kandidater.
Gör alltid din egna analys. Bara för att jag inte väljer att delta, innebär det inte att inte kan gå bra.