Börsintroduktion Söder Sportfiske

 

Efter sommaruppehållet börjar börsintroduktionerna komma tillbaka igen. En sådan som kan vara lite intressant är Söder Sportfiske. Spontant när man hörde namnet lät det inte som något som borde vara på börsen, men när man väl har börjat läsa på lite så kommer i alla fall Aktiekemisten fram till att det inte är så dumt som det låter. Söder Sportfiske erbjuder både handel i butik och försäljning via nätet. Under förra året var 83 % av all försäljning via nätet. Bolagets genomsnittliga tillväxt har de senaste fem åren varit 41 %, och senaste året visade samma tillväxt om 41 %. Första halvåret av 2021 har visat på samma utveckling. Aktiekemisten gjorde en snabb beräkning på P/E-talet för bolaget och fick det till ungefär 36, vilket inte spontant låter jättehögt för ett tillväxtbolag.

I denna IPO trycks inga nya aktier, utan grundaren och vd:n säljer av en del av sina aktier. Rite Internet Venture Holdings som äger 43,7 % av bolaget är kvar utan att sälja några aktier. Detta är ett styrkebesked då det visar att de tror på bolaget. Ankarinvesterare har bokat upp ca 40 % av de 77 miljoner som erbjuds. Vill man vara med kostar en aktie 47 kr, vilka tecknas i positioner om 100 st. Söder Sportfiske har gått ut med en struktur för hur de vill att tilldelningen ska se ut, där det framgår att de delar ut 2275 poster, men förbehåller sig även rätten att frångå den kommunicerade strukturen. Vill man delta bokar man in sig senast den 7 september på Avanza, för att sedan kunna handla aktien fr.o.m. den 9 september. 

Aktiekemisten har bestämt sig för att teckna. Bolaget ser rimligt ut, samtidigt som Affärsvärlden rekommenderar en att teckna. Tittar man på finanstwitter har det varit en del snack om aktien, vilket brukar vara en positiv indikation. Den enda nackdelen jag ser är att aktien handlas på First North. På senare tid har aktier som introducerats där inte gått så bra i öppningen. 

Detta ska inte ses som en köprekommendation. Pengarna du investerar kan både öka och minska i värde. Gör alltid en egen analys innan du investerar.