Hur kan en nybörjarportfölj se ut?

Att göra något man aldrig har gjort förr är läskigt för de flesta, och att börja köpa aktier är inget undantag. Det man dock kommer fram till efter ett tag är varför man inte började med aktier tidigare. Så tänkte jag i alla fall. Hur ska man börja på en portfölj? Är det bara att köpa första bästa aktie eller behöver man välja inom en viss bransch?

En bra grund för en portfölj är investmentbolagen. Man får en spridning av olika bolag och de som jobbar på investmentbolagen är mycket duktiga på att skapa värde. Att sedan tänka på branscher som alla behöver kan också vara en idé. Alla behöver fastigheter, telefoni, mat och banktjänster. Här nedan följer ett förslag på en fördelning man kan ha i sin portfölj och några svenska bolag som verkar inom området.

Investmentbolag (40%)

 • Investor
 • Latour
 • Svolder
 • Industrivärden
Fastigheter (20%)
 • Castellum
 • Klövern
 • Hufvudstaden
 • Samhällsbyggnadsbolaget
Telefoni (10%)
 • Tele2
 • Telia
Mat (10%)
 • ICA-gruppen
 • Axfood
Bank (20%)
 • Handelsbanken
 • Nordea
 • Swedbank
 • SEB
Vilken fördelning tycker du man ska ha i en nybörjarportfölj?