Portföljen upp 73 % i år

Verkar det för bra för att vara sant? Då är det kanske så. Eller så är det inte hela bilden. Skulle jag lägga upp denna graf på Twitter eller Instagram skulle många förundras över utvecklingen. Man skulle tro att Aktiekemisten vore ett orakel. Särskilt om jag skulle sudda ut utvecklingen i kronor och namnet på kontot. Det är så lätt att för folk nu om dagar att fejka avkastning. Man kan ha många olika konton och bara visa upp det som har gått bäst.

Grafen ovan är dock sann. Rubriken en modifikation med sanning. Grafen beskriver Aktiekemistens kryptoportfölj, vilken är en liten del av Aktiekemistens sparande och som inte räknas in i den stora portföljen. Framförallt bitcoin och ethereum har gått bra i år och det är tur det. Varför? Titta på grafen nedan som beskriver utvecklingen sedan start:

Det där är sanningen, men en sak får man bemärka. Nedgången i kronor stämmer. Den procentuella nedgången räknar Avanza ut i förhållande till portföljvärdet vid olika tillfällen. I verkligheten är nedgången ca 13 % jämfört med insatt kapital.