Utdelningsjämförelse mellan två Dividend Kings

 

När Aktiekemisten började handla aktier för drygt fem år sedan pratades det mycket om s k Dividend Kings och Dividend Aristocrats. Det är sådana aktier som höjt utdelningen minst 50 år eller minst 25 år i rad. Just nu upplever jag att man inte nämner dessa begrepp lika ofta som man gjorde då, och det är lite synd. Det finns många fina bolag som kan titulera sig med ovannämnda titlar. För fem år sedan var Johnson&Johnson ett bolag som nämndes mycket, och det nämns fortfarande mycket. En annan aktie som också nämndes frekvent var Colgate-Palmolive. Den aktien nämns inte lika mycket idag. Hur som helst äger Aktiekemisten båda aktierna och tänkte därför jag göra en liten utdelningsjämförelse. Baserad på utdelningarna 2017 och 2022 har jag räknat fram en genomsnittlig utdelningstillväxt och därefter räknat ut hur många års utdelningar som aktierna handlas till.

Aktie Senast Utdelning ’22 Utdelning ’17 Snitt utd.ökn. Antal års utdelningar
ColgatePalmolive 77,04 1,88 1,68 2,28% 29,28
Johnson&Johnson 176,99 4,52 3,36 6,11% 20,60

Dagens kurs på JNJ motsvarar 20 års utdelningar, medan kursen för CL motsvarar ca 30 år. Här ser man vad en god utdelningstillväxt kan göra för utvecklingen på sikt. Hög utdelningstillväxt gör stor skillnad i ett långt perspektiv.