Inom börsvärlden finns det många olika strategier att tillämpa när man ska investera. Aktiekemisten har valt utdelningsstrategin, andra siktar på tillväxt eller olika typer av trading. Det finns många röster om vad som är rätt och fel. Vissa tycker man ska ha ett fåtal bolag, andra att man ska ha fler. Några tycker man bara ska ha svenska aktier, andra att man ska vara internationell.
Vilket sätt är då rätt? Alla sätten ovan är rätt. Dock kommer det variera i perioder vilket sätt som går bäst. Det är klart att man kan försöka ändra strategi efter marknaden, men det är inte enkelt att tajma marknaden, och det är lätt att det blir kontraproduktivt istället.
Det är bättre att ställa frågan: Vilken strategi är felaktig? För det finns strategier som är värdeförstörande. Att köpa och sälja hela tiden kan äta upp kapitalet i form av exempelvis courtage- och valutakostnader. Speciellt om man inte har någon strategi. Ett annat fel sätt är att lyssna blint på andra utan någon som helst eftertanke. Det finns många på sociala medier som försöka haussa bolag för sin egen vinnings skull. Där är det lätt att gå på nitlotter då det oftast är, rent ut sagt, skräpaktier som omnämns.
Bra inlägg! Köpa och sälja hela tiden ger courtagekostnader och dessutom fler möjligheter att göra fel.
När jag började spara i aktier gjorde jag ett klassiskt rookiemisstag: missade det här med diversifiering.
Man kanske kan se det som att man har blandade strategier? Jag har ganska många aktier som jag köpt för utdelningarnas skull, men jag har också något tillväxtföretag som Apple, så min strategi är inte en renodlad utdelningsstrategi.
Tack för din kommentar. Man ska göra det som passar en bäst, och framför allt känner sig trygg med.