Tidigare innehav

När man är ny i aktievärlden experimenterar man gärna med innehav och har ingen tydlig plan. Det är lätt att man går på vad experterna säger eller att man har en uppfattning om hur en bransch fungerar som sedan visar sig vara fel. För Aktiekemisten var det inget undantag och i detta inlägg kommer jag ta upp de bolag som har fått lämna portföljen. Några stycken har de hunnit bli efterhand.

Cloetta var ett bolag som jag ägde någon månad och efter en uppgång på 10% sålde jag dem igen. Vinsten motsvarade runt 40 kr, så det var ingen stor post. Ett tag senare läste jag om Stillfront och köpte in mig i det. Jag hade dock svårt att förstå gamingbranschen samtidigt som kursen inte lyfte. Jag sålde med en liten vinst, men om jag hade haft kvar dem skulle de ha ökat med ca 250% till idag. Surt att man inte fick vara med om det lyftet, och apropå lyft ägde jag också SAS. Det var innan jag bestämde mig för utdelningsstrategin. Här var det bra att jag sålde då de skulle ha mer än halverats om jag haft kvar dem.

Ett annat bolag jag ägt är Attendo. Att det skulle finnas en efterfrågan på äldrevård är det ingen tvivel om, men skandal efter skandal och minskade utdelningar gjorde att jag valde sälja. Det är jag också glad för idag. Slutligen har jag tidigare ägt Mastercard. Ett fint amerikanskt bolag som haft en fin utveckling. Enda minuset var utdelningen, då den låg på ca 0,5%. Hade jag bara varit ute efter kursökning skulle det varit en självklarhet i portföljen, men det fick lämna för bolag med högre utdelning.