Varför äga aktier i H&M?

Aktien i Hennes & Mauritz B från 1 januari 2000 till 29 september 2022.

När Aktiekemisten började sin investeringskarriär var H&M utdelningsaktien man skulle äga. Utdelningen låg ganska många år stabilt på 9,75 kr/aktie. Inte lång tid efter att Aktiekemisten begav sig in på marknaden började utdelningen diskuteras. Utdelningen översteg till slut vinsten, och till slut kom Coronaviruset som en räddare i nöden. Man kunde låta bli och betala ut utdelning. Efter Covid sänkte man utdelningen till 6,50 kr/aktie.

Idag har H&M kommit med sin kvartalsrapport för tredje kvartalet som inte var munter läsning. Jag tog en titt på vinsten per aktie för de första nio månaderna. 2,68 kr/aktie jämfört med 3,86 kr/aktie året innan. Deras sista kvartal tar slut 30 november, så årets julhandel kommer inte kunna bidra till höja resultatet som. Aktiekemisten tycker därmed att det finns belägg för att utdelningen är i fara, för inte kommer väl sista kvartalet att generera en vinst på mer än 4,00 kr/aktie?

Så till frågan som ställdes i rubriken: Varför äga aktier i H&M? Aktiekemisten har aldrig gjort det och ser ingen anledning till att göra det. Den höga direktavkastningen kan locka. Det här är dock inte bolaget som höjer sin vinst år efter år, och är därför för mig som utdelningsinvesterare inte ett bolag jag behöver ha i portföljen.